• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ VIMINACIUM ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ , 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014


Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο Διεθνές Συνέδριο Πειραματικής Αρχαιολογίας του Οργανισμού "OPENARCH" , το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου του "VIMINACIUM" της Σερβίας , απο την Δευeτέρα 29 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014.

Ο Σύλλογός μας ως ο Κορυφαίος Ανεξάρτητος Οργανισμός Πειραματικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα και πλέον ένας απο τους αντίστοιχους κορυφαίους σε όλη την Ευρώπη , μέσα απο τις διαλέξεις του μέλους του Συλλόγου μας και Υποψήφιου Διδάκτορα Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κου Χρήστου Μπουτσίδη (Phd cand, MA), παρουσίασε στο Διεθνές Ακαδημαϊκό κοινό δύο εξαιρετικές μελέτες πάνω στην ανακατασκευή οπλισμού της Εποχής του Χαλκού και της Γεωμετρικής εποχής.






-Στην πρώτη διάλεξη , με τον τίτλο: “Warfare in Mycenaean times: the Iliad as a paradigm and the applications emerging for experimental archaeology”- εργασία του Δρ Μανούσου Καμπούρη (Phd), Καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-  παρουσιάστηκαν οι πειραματικές προσεγγίσεις του Συλλόγου μας πανω στον Μυκηναϊκό Οπλισμό  χρησιμοποιώντας ως πηγή την Ιλιάδα του Ομήρου.

-Στην δεύτερη διάλεξη με τον τίτλο " Reconstructing the “Dipylon” Shield. Experimental archaeology , experiential testing and modern educational adaptations”  -εργασία του Νικόλαου Κλεισιάρη (MA) - παρουσιάστηκςε η πειραματική προσέγγιση του Συλλόγου μας στην ανακατασκευή μιας ασπίδας τύπου "Διπύλου", και πώς αυτή η ανακατασκευή προωθήθηκε στο κοινό, μεσα απο σύγχρονες μεθόδους κοινοποίησης.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου και κατόπιν ειδικής πρόσκλησης ο  Σύλλογός μας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κοινό ανασύσταση μάχης Παγκρατίου κάτω απο την Τεχνική επίβλεψη του Αθανάσιου Μπάρκα , μελός της Εθνικής Ομάδος Tae Kwon Do και μέλους του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ. 


Παράλληλα ,σε ειδική ενότητα του Συνεδρίου ο Σύλλογός μας παρουσίασε επίσημα στο Διεθνές Ακαδημαϊκό κοινό , και κατω απο την τεχνική περιγραφή του Υποψ.Διδάκτορα κου Χρήστου Μπουτσίδη ,  δυο ανακατασκευασμένες πανοπλίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Την Μυκηναϊκή "πανοπλία των Δενδρών " και την πειραματική ανακατασκευή πανοπλίας των "Λαών της Θάλασσας" (Σερντέν), προβαλλόμενα απο το Συνέδριο ως Κορυφαία δείγματα Πειραματικής Αρχαιολογίας.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Viminacium , βρίσκεται Ανατολικά του Βελιγραδίου στις Όχθες του Δούναβη. Ιστορικά το Viminacium ( Βιμινάκιο) υπήρξε σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Μοισίας . Ήταν επίσης χώρος στρατοπέδευσης της 7ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας (Legio VII Claudia), ενώ φιλοξένησε για ένα διάστημα και την 4η Ρωμαϊκή Λεγεώνα (Legio IV Flavia Felix). Καταστράφηκε το 440 από τους Ούννους του Αττίλα. Σήμερα στον ίδιο χώρο έχει χτιστεί η πόλη Kostolac.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Viminacium , το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο Αρχαιολογικής Ανάδειξης Ιστορικών Μνημείων. Με πολλαπλές εγκαταστάσεις και εκθεσιακούς χώρους σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο κοινό πολλαπλά μνημεία , όπως Μαυσωλεία, Λουτρά, Υδραγωγεία , μέχρι και προσφάτως ανακαλυφθέντες σκελετούς Μαμούθ. Στεγασμένα σε υψηλής αισθητικής στέγαστρα και με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας παρουσίασης , οι Σέρβοι Αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να αναδείξουν τα μνημεία του Viminacium , με τρόπο άκρως αποτελεσματικό και απόλυτα επικοινωνιακό.

Το Διεθνές Συνέδριο Πειραματικής Αρχαιολογίας ,υπο την αιγίδα του Πανευρωπαϊκων Οργανισμών Πειραματικής Αρχαιολογίας EXARC και OPENARCH φιλοξένησε πάνω από 20 συνέδρους από όλη την Ευρώπη. Διακεκριμένοι Αρχαιολόγοι , από την Ολλανδια, Γερμάνια, Ιταλία,  Σερβία, Κροατία, FYROM, Ρουμανία, Σλοβενία,κα, οι οποίοι κλήθηκαν να εκθέσουν τις εργασίες τους για τον Ρόλο της Πειραματικής Αρχαιολογίας στην Εκπαίδευση .Αρχαιολογικά Πάρκα, Αρχαιολογικά Μουσεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αρχαιολογίας, Ινστιτούτα Αρχαιολογικών Σχολών αλλα και μεμονωμένοι ακαδημαϊκοί ανέπτυξαν τις ιδιαίτερες τεχνικές και τρόπους που εφαρμόζουν μέσα από εφαρμοζόμενα Projects Πειραματικής Αρχαιολογίας, για την προσαρμογή της Αρχαιολογικής Επιστήμης σε σύγχρονες μορφές Εκπαιδευτικών Πρακτικών, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ αποτέλεσε την δεύτερη συμμετοχή του σε Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο στο Μουσείο του Viminacium, έπειτα απο την Διάλεξη του Σπύρου Μπάκα στο αντίστοιχο συνέδριο του 2012 με τίτλο "Ηoplites and Ancient Greek Battlefair. From Experimental Archaeology to Experiential Learning. An Insight view of Popularization Methods"


Ευχαριστούμε τους Αρχαιολόγους του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Βελιγραδίου , κα Jelena Andjelkovic , κα Milica Tapavicki Ilic , για την ευγενική Φιλοξενία και Πρόσκληση.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου