• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Διάλεξη του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στο Διεθνες Ακαδημαϊκο Συνεδριο Αρχαιολογίας , στο VIMINACIUM της Σερβίας / 7 Οκτωβριου 2012




Το Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο Αρχαιολογίας,  “Archaeological Heritage – its Role in Education, Presentation and Popularization of Science", διεξήχθη 5 με 8 Οκτωβρίου 2012, στο Αρχαιολογικό Πάρκο VIMINACIUM στην Περιοχή του Kostolac στην Σερβία.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Viminacium , βρίσκεται Ανατολικά του Βελιγραδίου στις Όχθες του Δούναβη. Ιστορικά το Viminacium ( Βιμινάκιο) υπήρξε σημαντική πόλη της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Μοισίας . Ήταν επίσης χώρος στρατοπέδευσης της 7ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας (Legio VII Claudia), ενώ φιλοξένησε για ένα διάστημα και την 4η Ρωμαϊκή Λεγεώνα (Legio IV Flavia Felix). Καταστράφηκε το 440 από τους Ούννους του Αττίλα. Σήμερα στον ίδιο χώρο έχει χτιστεί η πόλη Kostolac.
.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Viminacium , το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο Αρχαιολογικής Ανάδειξης Ιστορικών Μνημείων. Με πολλαπλές εγκαταστάσεις και εκθεσιακούς χώρους σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο κοινό πολλαπλά μνημεία , όπως Μαυσωλεία, Λουτρά, Υδραγωγεία , μέχρι και προσφάτως ανακαλυφθέντες σκελετούς Μαμούθ. Στεγασμένα σε υψηλής αισθητικής στέγαστρα και με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας παρουσίασης , οι Σέρβοι Αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να αναδείξουν τα μνημεία του Viminacium , με τρόπο άκρως αποτελεσματικό και απόλυτα επικοινωνιακό.



Στον ίδιο χώρο , και υπό την αυστηρή τεχνική καθοδήγηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βελιγραδίου , έχει χτιστή μια πλήρως ανακατασκευασμένη Ρωμαϊκή Έπαυλη του 4ου αιώνα , σε  τρία επίπεδα, εκτάσεως πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και αξίας άνω των 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ρωμαϊκή Έπαυλη χρησιμοποιείται τόσο για ερευνητικούς σκοπούς πειραματικής Αρχαιολογίας όσο και για τουριστικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς. Οι χώροι της Ρωμαϊκής Έπαυλης περιλαμβάνουν αρκετές συνεδριακές αίθουσες , σε μια εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε και το εν λόγω Συνέδριο






Το Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας , φιλοξένησε πάνω από 30 συνέδρους από όλο το κόσμο. Διακεκριμένοι Αρχαιολόγοι από την Ιαπωνία, Γερμάνια, Ιταλία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ολλανδία, Σερβία, Κροατία, FYROM, Φινλανδία, Σλοβενία, Σουηδία κα, κλήθηκαν να μιλήσουν για τον Ρόλο της "Αρχαιολογικής Κληρονομιάς", στην Εκπαίδευση, και Εκλαΐκευση της Επιστήμης, μεταφράζοντας σε ελεύθερη απόδοση τον τίτλο του Συνεδρίου. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιαστήκαν καινοτόμες τεχνικές δημοσιοποίησης και εξωτερίκευσης των συμπερασμάτων της Αρχαιολογίας , με σκοπό την αποτελεσματικότερη προσέγγιση του Κοινού. 

Αρχαιολογικά Πάρκα, Αρχαιολογικά Μουσεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αρχαιολογίας, Ινστιτούτα Αρχαιολογικών Σχολών, ανέπτυξαν τις ιδιαίτερες τεχνικές και τρόπους που εφαρμόζουν στην προσπάθεια απλοποίησης και "εξευγενισμού" της Αρχαιολογίας ούτως ώστε να είναι πιο εύκολα αποδεκτή από τον μέσο άνθρωπο. Τέλος παρουσιάστηκε διεξοδικά μέσα από Εφαρμοζόμενα Projects Πειραματικής Αρχαιολογίας, η προσέγγιση της Επιστήμης σε σύγχρονες μορφές Εκπαιδευτικών Πρακτικών, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.






Ο Σύλλογος μας, ως ο Κορυφαίος Σύλλογος Πειραματικής Αρχαιολογίας και Ιστορικής Αναπαράστασης στην Ελλάδα , και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους πλέον Διεθνώς, κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Χωρά μας , παρουσιάζοντας μέσα από την εμπειρία του - και με την χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων - τους τρόπους αποτελεσματικής δημοσιοποίησης στο ευρύ κοινό των Συμπερασμάτων της Πειραματικής Αρχαιολογίας.

 Μέσα από την διάλεξη του Πολίτικου Επιστήμονα και μέλους του Συλλόγου μας κ. Σπύρου Μπάκα , με τίτλο "Hoplite Reenactment through experimental archaeology , in the Modern Educational Field. An insight view of Popularization methods", προσεγγίστηκαν εναλλακτικά κανάλια εκλαΐκευσης αλλά και εξωτερίκευσης της πειραματικής αρχαιολογίας , με ιδιαίτερη έμφαση στην πολυδιάστατη απεικόνιση, την διαδραστική επαφή, και την χρήση πολυμέσων. Η Διάλεξη του Συλλόγου μας συνοδεύτηκε από την ζωντανή παρουσία Οπλιτών του Συλλόγου μας , δίνοντας ένα σαφές επικοινωνιακό μήνυμα αλληλοεπίδρασης μεταξύ Ιστορικής Αναπαράστασης , Πειραματικής Αρχαιολογίας και ακροατών. 








Την άκρως επιτυχημένη Διάλεξη του Συλλόγου μας, ακολούθησε η ενθουσιώδης ανταπόκριση των Οργανωτών & Σύνεδρων , οι οποίοι αφού μας συνεχάρησαν για το πολυεπίπεδο έργο μας , μας ζήτησαν μια ζωντανή παρουσίαση και επίδειξη των οπλιτών μας σε έναν ανοιχτό χώρο . Στον Υπαίθριο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου , πραγματοποιήθηκε μια περιεκτική ομιλία και παρουσίαση του οπλισμού μας, εστιάζοντας στις τεχνικές πειραματικής αρχαιολογίας που χρησιμοποιηθήκαν για την κατασκευή του, ενώ τέλος οι οπλίτες κάνοντας μια σύντομη επίδειξη βασικών κινήσεων μάχης- με την παράλληλη περιγραφή όλων των απαραιτήτων λεπτομερειών- , έδωσαν στους Συνέδρους μια ενδεικτική εικόνα για το πώς γίνεται μια δημόσια παρουσίαση της εργασίας μας , πάντασε σε  άμεση σχέση με τον τίτλο του Συνεδρίου. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδες , μιάς και Αρχαιολόγοι Σύνεδροι ενδιαφέρθηκαν για ενδεχόμενη  συνεργασία και συμμέτοχη σε μελλοντικά  κοινά  Ερευνητικά Projects.






Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι κατά κοινή ομολογία , ο Σύλλογος μας απέσπασε την μεγίστη συμπάθεια και θαυμασμό , μιάς και εκπροσώπησε την χωρά μας ως ένας Οργανισμός αυτοχρηματοδοτούμενος, χωρίς καμία βοήθεια Δημόσια η Ιδιωτική. Οι παρευρισκόμενοι Αρχαιολογικοί Οργανισμοί , τόνισαν την αξιέπαινη προσπάθεια μας , αντιδιαστέλλοντας την Πολύπλευρη Κρατική Υποστήριξη που λαμβάνουν αντίστοιχοι Σύλλογοι και προσπάθειες στο εξωτερικό. Εκεί λοιπόν που οι αναρίθμητοι κρατικοδίαιτοι Αρχαιολόγοι και Καρεκλοκένταυροι Εκπρόσωποι του Τουρισμού και Πολιτισμού της Πατρίδας μας , αναλίσκονται σε μια ατέρμονη ομφαλοσκόπηση και μανιώδη  αποδήμηση Δημόσιου Χρήματος , ο Σύλλογος μας υπερήφανα , με δίκες του Δυνάμεις, ανεξάρτητος, εκπροσωπεί την Ελληνική Παράδοση, της Ελληνική Πειραματική Αρχαιολογία , ως μια συνιστώσα υγιώς σκεπτόμενων και απρόσκοπτα συνεργαζομένων Ελλήνων, μακριά από συμφέροντα και  ωφέλη.

Την Αποστολή του Συλλόγου μας αποτελούσαν οι Βασίλης Πασπαλντζής, Γιώργος Κανακάρης, Γιώργος Κάτσος, Σπύρος Μπάκας, Τάσος Γεωργίτσης. 

Ευχαριστούμε τους Αρχαιολόγους του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Βελιγραδίου , κo Miomir Korać , κα Jelena Andjelkovic , κα Milica Tapavicki Ilic , για την ευγενική Φιλοξενία και Πρόσκληση.











Εδω θα βρειτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου:
VIMINACIUM ARCHAEOLOGICAL CONFERENCE , October 5-8 2012. "Archaeological Heritage – its Role in Ed...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου