• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο Μύθος των ΚΟΡΥΒΑΝΤΩΝ Οπλιτών, υποδέχεται χιλιάδες επισκεπτών στην Αθήνα


O Ελαιώνας αποτελεί ίσως το πιο ιδιόμορφο αστικό τοπίο στην καρδιά της Αθήνας. Η νέα έκθεση του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς», είναι μια σημαντική συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον τόπο όπου οι θεοί είχαν τον κήπο τους και το ναό τους, όπου όμως κατά τη διάρκεια κυρίως του 20ού αιώνα συντελέστηκε πλήρης μεταμόρφωση!

Μέσα από την έκθεση «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς», ο φωτογραφικός φακός ανακαλύπτει το τοπίο του ιερού Ελαιώνα, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσει αντικειμενικά τα ψήγματα του μύθου και των διαχρονικών ανθρώπινων παρεμβάσεων που δημιούργησαν το σημερινό πρόσωπό του. Έτσι, οι φωτογραφικές απεικονίσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες γίνονται ταυτόχρονα καθρέφτες των κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων που σημάδεψαν αυτόν το σπουδαίο τόπο. 

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ συνεργάσθηκε με τον φωτογράφο Ανδρέα Σμαραγδή, ο οποίος μέσα από τον φακό του αιχμαλώτισε τον "μύθο των Αρχαίων Ελλήνων Πολεμιστών", όπως αυτός μεταδόθηκε μέσα από την ιστορική μνήμη του Ελληνικού Έθνους, διαφυλάχθηκε ακόμα και στα πιο δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Ελληνικής Ιστορίας μέσα από την Θρησκευτική και Λαϊκή τέχνη, και με πλήρη σεβασμό διατηρείται ζωντανός μέσα από την σύγχρονη εργασία του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ. Μια από τις φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή παρουσιάζει έναν Οπλίτη της Κλασσικής Εποχής με την στάση ενός Βυζαντινού Πολεμιστή-Αγίου, όπως αυτή αποτυπώνεται σε Βυζαντινές Αγιογραφίες, αλλά και στα έργα του Θεόφιλου.

Η έκθεση «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς» θα βρίσκεται έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Επίπεδο Αφίξεων, Είσοδος 1, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου